fbpx

Tu ai donat sânge?

Acum 2 ani, USR Vaslui și-a asumat implementarea unui proiect prin care ne propuneam să donăm constant sânge. ’USR Vaslui donează sânge! Hai alături de noi!’ se desfășoară de până la 4 ori pe an, în funcție de perioada minimă ce trebuie respectată între donări.
Odată la câteva luni, membrii, voluntarii și prietenii vizitează Centrul de Transfuzii Sanguine din Bârlad și donează cantitatea de 450 de mililitri de sânge.


De ce facem asta?

Sângele este o resursă valoroasă. Multe intervenții chirurgicale necesită stocuri de sânge, iar în momente de urgență, o pungă de sânge poate însemna diferența între viață și moarte. Sângele poate fi separat în mai multe componente, contribuind la diverse tratamente medicale ce salvează vieți – la propriu – nu este doar o lozincă.


Număr scăzut de donatori

La Centrul de Donare din Bârlad se prezintă aproximativ 5000 de donatori anual. Deși pare un număr mare, aceasta reprezintă doar 1,82% din numărul donatorilor posibili. Aproximativ 274.000 de oameni din județ îndeplinesc condițiile.
Numărul scăzut de donatori are mai mulți factori.
În primul rând, centrul de la Bârlad este singurul situat pe suprafața județului Vaslui. Cu excepția municipiului și a localităților înconjurătoare, distanța până la Bârlad devine din ce în ce mai mare.
Pe de altă parte, multe persoane nu conștientizează necesitatea acestei acțiuni. Ea nu este promovată de autoritățile locale, iar Centrul de Transfuzii nu are fonduri separate pentru promovare media.


De ce să donezi?

Donatul de sânge are multiple beneficii. Pe lângă altruismul faptei, donarea are efecte benefice pentru sănătatea celui care donează: scăderea tensiunii arteriale, reîmprospătarea sângelui, scăderea riscului de accident vascular. Prin lege, este acordată o zi liberă pentru donator, 50 % reducere la transport și tichete de masă.

Ce trebuie să știi?

Să donezi sânge este un proces facil, însă trebuie să ții cont de o serie de criterii pentru ca procesul să se poată desfășura în cea mai mare siguranță, pentru tine și pentru primitor. Accesează link-ul următor, iar pe site-ul Institutului Național de Hematologie vei găsi criteriile care trebuie respectate pentru a putea dona.

Când ne vedem?

Pe 19 decembrie, ne vedem la Centru de Transfuzii din Bârlad. Te încurajăm să ni te alături, ori să mergi când îți permite timpul.
Urmărește pagina USR Vaslui pentru a fi la curent cu ultimele noutăți și următoarele evenimente.

Vino alături de noi

Implică-te în USR.
Hai să schimbăm împreună politica din România.
Înscrie-te ca membru sau simpatizant.

Înscrie-te în USR