fbpx

Digitalizarea Administraţiei Publice Locale

Studiile ne spun că suntem pe ultimul loc din Uniunea Europeană și pe locul 67 din 193 în lume în ceea ce privește digitalizarea administrației publice. Locuri rușinoase pentru un stat ce se vrea modern.

Pe termen lung, este imperios necesar să ne gândim la o alocare a resurselor pentru creșterea gradului de educație digitală și să integrăm serviciile digitale în afacerile publice.

Administrațiile publice moderne și eficiente trebuie să asigure servicii rapide și de înaltă calitate pentru cetățeni și un mediu favorabil pentru întreprinderi. Administrațiile publice trebuie să își transforme serviciile administrative, să regândească și să reproiecteze procedurile și serviciile existente, precum și să deschidă accesul la datele și serviciile lor altor administrații și în măsura posibilului, întreprinderilor și societății civile.

În județul Vaslui autoritățile locale sunt corigente la capitolul digitalizare în condițiile în care cele mai multe dintre primării nu au nici măcar un site funcțional.

În unele primării din județul Vaslui s-a introdus de curând posibilitatea de a achita taxele și impozitele online prin portalul ghișeul.ro (Sistemul Național Electronic de plata Online), după o lungă presiune exercitată de către cetățeni asupra administrațiilor locale, dar asta nu a dus la eliminarea cozilor în totalitate, cetățenii  formând în continuare cozi interminabile pentru a obține documente sau autorizații.

Una dintre soluțiile primăriilor ar fi accesarea de fonduri europene pentru achiziționarea de funcționari-roboți în sediul primăriilor, care să-i îndrume pe oameni și să le elibereze documentele și autorizațiile de care au nevoie, într-un timp mult mai scurt și mai eficient. Deja sunt exemple în România de la care ne putem inspira.

În propunerea Comisiei Europene pentru bugetul 2021-2027, România are alocate 27 miliarde de euro prin politica de coeziune, ceea ce înseamnă cu 8% în plus față de actuala perioadă.

Printre propunerile MFE (Ministerul Fondurilor Europene) pentru următorul exercițiu financiar, se regăsește la punctul 3.Programul Operațional Creștere Inteligentă şi Digitalizare (POCID).

Acestea fiind spuse,  fondurile europene așteaptă sa fie accesate, iar administrațiile locale nu au nicio scuză pentru a digitaliza și eficientiza serviciile publice locale, oferind oamenilor și întreprinderilor, servicii publice de calitate.

La Bârlad și în județul Vaslui mai sunt multe de făcut, până și pentru interacțiunea față în față, digitalizarea fiind un subiect de domeniul SF-ului. Chestiunea digitalizării va fi abordată în campania electorală și vom avea ocazia să mai discutăm despre digitalizarea primăriilor din județul Vaslui.

 

Alexandru Ifrim este membru USR Bârlad și candidat intern pentru un post de consilier local.

Vino alături de noi

Implică-te în USR.
Hai să schimbăm împreună politica din România.
Înscrie-te ca membru sau simpatizant.

Înscrie-te în USR