fbpx

De ce mergem să donăm sânge?

Încă de la înființare, evenimentele de donare de sânge organizate de USR Vaslui au fost un proiect recurent.

Odată la aproximativ 3 luni (perioada minimă de așteptare între donări), membrii, simpatizanții și persoane care vor să facă actul altruist de a dona sânge, se adună la CTS Bârlad pentru a dona sânge și pentru a atrage atenția asupra necesității de a dona.

Stocurile de sânge trebuie menținute constante, pentru a putea fi utilizate la operațiile ce se desfășoară de zi cu zi și la tratamente medicale. Acestea pot fi menținute doar prin act voluntar – cetățeanul care îndeplinește condițiile medicale merge la cel mai apropiat centru de transfuzie și donează aproximativ 450 de mililitri de sânge.

Mai apoi, părțile care compun cei 450 de mililitri de sânge pot ajuta chiar și până la 3 persoane în mod direct.

Din păcate, doar 2% din populația eligibilă a județului Vaslui donează. Acest număr se traduce în puțin peste 5000 de donatori. Situația are mai multe motive – în primul rând, pe teritoriu județului se află un singur centru de transfuzii. Punctul de colectare din municipiul Vaslui încă își așteaptă deschiderea, astfel distanța devine un inconvenient.

Un alt motiv este simpla necunoaștere a acestei posibilități – posibilitatea de a dona și de a avea un impact. Sunt oameni care nu știu cât de importantă poate fi donarea de sânge, iar cu organizarea fiecărui eveniment, sperăm ca mai mulți cetățeni din Vaslui și din România să poată afla mai multe.

USR Vaslui merge Vineri, pe 27 martie să doneze la CTS Bârlad, situat pe strada Mihail Kogălniceanu nr. 11. Dorința noastră este ca toți cei care au posibilitatea să ni se alăture.

Vor fi respectate întocmai măsurile de distanțare socială și indicațiile autorităților. Ministerul Sănătății confirmă faptul că donatul de sânge este sigur în actualul context așa că nu ne rămâne decât să mergem la CTS Bârlad.

Dacă nu poți ajunge Vineri, te invităm să mergi la o dată convenabilă pentru tine. Condițiile ce trebuie respectate pentru a dona le găsești aici https://bit.ly/33vL4Af.

Vino alături de noi

Implică-te în USR.
Hai să schimbăm împreună politica din România.
Înscrie-te ca membru sau simpatizant.

Înscrie-te în USR